projecten

RELAX EN SPEEL  

24m2
op het noorden 
2600 Berchem


2023

verhardingen: Groenpunt
trap en balustrade: MAS staalwerk

Ook een heel kleine tuin kan stijlvol omgetoverd worden tot een groene buitenkamer. Met wat liefde zal deze compacte stadstuin de komende jaren transformeren tot een aangename buitenplek, waar een klein meisje kan opgroeien, spelen en ontdekken. Onderwijl kunnen haar ouders zullen genieten van een mooi uitzicht vanaf hun
thuiskantoor.
De enige boom die er stond, een tamme kastanje, was helaas te groot voor de krappe plaats. Hij duwde de stadsmuur al open en omhoog. Daarom is deze vervangen door een geschiktere boom voor de kleine ruimte: een mooie lijsterbes. De kastanje werd ter plaatse verwerkt: de stam van de kastanjeboom werd verzaagd tot stapstenen doorheen de beplanting en onder de schommel. De overige takken werden gestapeld en in de tuin gelegd om een habitat voor kleine insecten te vormen.


Een pad van grijze dolomiet leidt naar het zonnigste zitplekje achteraan in de tuin. In de oude tuin lag een stapel van vierkante betonnen klinkers. Een aantal hiervan werden op een speelse wijze geplaatst in de dolomiet.
Twee lange solide planken uit eik werden geïnstalleerd over de gehele lengte van de tuin. Dit lange element verlengt optisch de tuin. Bovendien is het de plaats om mooie gebruiksvoorwerpen te etalleren en kan Wies, het dochtertje, eraan tekenen, spelen, etc. Ze zijn geplaatst op verstelbare dragers zodat ze mee kunnen groeien met de noden van Wies.Borders met een speelse mix van o.a. Luzula nivea, Echinacea paradoxa, Primula veris en verschillende soorten varens zorgen voor een losse sfeer met de nodige kleuraccenten. Meerdere klimconstructies zullen de bakstenen muren de komende jaren bedekken met weelderig groen. Een feest voor bijen, vogels én mensen.


Een nieuwe zwarte stalen poutrel werd geplaatst om een schommel aan te hangen. Klimplanten vinden hun weg er naartoe en creëren zo meer privacy naar de achterburen.De blikvanger van de tuin is de opvallende gele wenteltrap die het dakterras verbindt met de tuin. Een prachtig staaltje maatwerk.


Foto’s van de vorderingen: