projecten

EEN STADSE WILDERNIS

135m2
op het oosten
2110 Wijnegem


verhardingen: nd tuinwerken + whoosah tuinen
tuinhuis: Garden ConstructDeze tuin had al een geweldige uitstraling: weelderig en levendig met knallen van kleur. Dit wilde ik zeker doorvoeren in het nieuwe ontwerp. De opdracht was om een tuin te creëren waar je doorheen kunt wandelen en waar je in de schaduw kunt zitten om van de tuin te genieten en te ontspannen. Meteen dacht ik aan wild ogende beplanting met veel kleur en inheemse planten, die zoveel mogelijk insecten en vogels zouden aantrekken.

De lange tuin werd in 3 delen verdeeld met telkens een andere sfeer. Het voorste deel van de tuin is functioneel: het bestaand gazon werd vernieuwd (voor alle toekomstige feestjes en barbecues) en er is een pad van kleiklinkers aangelegd dat je langs een muur van klimplanten naar het nieuwe tuinhuis leidt. Boerenkrokussen in het gras zijn eind februari kondigt alvast de aankomende lente aan.  Een klein opstapje, afgewerkt met op maat gemaakte zwarte stalen randen, brengt je naar het tweede deel van de tuin. Hier verspringt het perceel en wordt de tuin breder. Hiervan werd gebruik gemaakt om een nieuwe, ruime tuinberging in thermowood te voorzien. Vanuit de woning is de aanwezigheid van de tuinberging hierdoor beperkt. Na verloop van tijd zal een klimroos de aanwezigheid van het schuurtje nog minder opvallend maken.   Een pad in kleiklinkers langs de tuinberging en geflankeerd door hoge vlinderstruiken met een gevarieerde wintergroene onderbegroeiing, leidt het oog naar het derde en laatste gedeelte van de tuin.
Wanneer je het laatste deel van de tuin betreedt, word je begroet door een uitbarsting van kleur. De tuin bruist van het leven. Een mix van kleurrijke planten bloeit hier van het vroege voorjaar tot ver in het najaar. Een informeel pad in houtsnippers brengt je naar de serre achteraan de tuin. Hier werd een zitplekje gemaakt om in de schaduw te genieten van het gezoem van alle bijen. 
Wintergroene planten omringen de kas. Een plek waar je niet vaak hoeft te zijn, maar waar je ook geen onkruid wilt.

Dat een tuin altijd in beweging is, komt bij uitstek tot uiting in deze ‘wilde, mature tuin’. Geen seizoen is hier hetzelfde; steeds word je verrast en verwonderd door de natuur die haar eigen gang gaat.

Foto’s van de vorderingen: