projecten

VIJGENBOOMTUIN

60m2
op het zuiden 
2100 Deurne


2014 - nu


Welkom in mijn eigen tuin. 

De afgelopen negen jaar hebben we deze voormalige beddenzaak gerenoveerd. Vroeger bestond de tuin uit een paar meter overwoekerde struiken, klimplanten en twee enorme coniferen, met erachter een klein vervallen pakhuis met een betonnen vloer. Terwijl we wachtten op een aantal vergunningen om binnen met de renovatie te beginnen, zijn we begonnen met het slopen van het pakhuis en 2/3e van de betonnen vloer. De daaropvolgende jaren was de tuin vooral een opslagplaats voor bouwmaterialen en afval.  Ik probeerde er elk jaar wat planten in te zetten om een beetje een tuingevoel te creëren (wishful thinking, ik weet het). De tuin heeft doorheen de jaren verschillende gedaantes gehad, maar één constante was de vijgenboom. Deze kwam uit de tuin van mijn ouders waar hij geen vruchten gaf en we hebben hem één jaar nadat we het huis kochten geplant. Sindsdien geeft hij twee keer per jaar vruchten en is hij het belangrijkste element in onze tuin. 
In 2020 bouwen we een terras van thermowood vuren op 2 niveaus. Niet alleen omwille van het hoogteverschil tussen de tuin en de begane grond, maar ook om de laatste zonnestralen op te kunnen vangen aan het einde van de dag. Aan beide zijden werden uitsparingen gemaakt voor een gemengde haag en enkele klimplanten: groen tot aan het huis. De laatste aanwinst was een Amelanchier lamarkii (Amerikaans krentenboompje) achteraan in de tuin om schaduw te bieden tijdens de zomer, voor privacy van de buren achteraan en om de twee bomen van onze directe buren te verbinden. Nu hebben we vanuit de woning het grootste deel van het jaar zicht op groen in plaats van op de achterliggende huizen. 
In 2021 hebben we een mix van inheemse, eetbare en gecultiveerde vaste planten en heesters toegevoegd. Het doel is om een wilde sfeer te creëren in een stedelijke omgeving. Een plek voor bestuivers en vogels, maar waar we ook bessen kunnen plukken en bieslook kunnen snijden voor onze zomersalade.


Sinds de aanleg van de tuin vinden veel insecten, bijen, vlinders en vogels hun weg naar de tuin.  Een grote bonte specht werd zelfs gespot aan de voederplank!Onze tuin van 2014-2020: